Het gebruik van Persoonlijke Gegevens kan bijdragen aan de COVID-19 Oplossing.

Dr. Bonnie Benesh,  CEO, Think To DO Institute

Door samen te werken en kennis te delen, hebben we een betere kans om de pandemie te verslaan. Met collectieve intelligentie kunnen we grootschalige gegevens gebruiken om problemen sneller op te lossen. Onze persoonlijke gegevens kunnen nu het verspreidingsproces helpen vertragen en kunnen zelfs helpen bij het vinden van behandelingen voor het COVID-19-virus. Er zijn minstens zes manieren waarop de 4e industriële revolutie het gebruik van gegevens versnelt en in elke gemeenschap kan worden toegepast.

Hiervoor zijn publiek-private partnerschappen nodig die gericht zijn op een gemeenschappelijk doel, waarbij gebruik wordt gemaakt van “realtime”of bijna- “realtime” gegevens die van gewone mensen kunnen worden verkregen via zaken als mobiele telefoongegevens en dialogen op diverse sociale media. Gezamenlijk kunnen datamakers en datagebruikers een verschil maken met behulp van grensloze strategieën.

Uitbraken voorspellen en monitoren

Persoonlijke mobiele telefoongegevens kunnen helpen bij het voorspellen en volgen van uitbraken op basis van mobiele tlefoonrapportage van personen die ziek zijn via hun mobiele telefoons aan hun arts.

Citizen Science

Het publiek kan nieuwe wetenschappelijke gegevens genereren over hoe infecties zich verspreiden. Technologie stelt mensen in staat om een ​​app te downloaden die hun GPS-positie elk uur bewaakt en hen vraagt ​​te melden met wie ze die dag zijn geconfronteerd of waarmee ze contact hebben gehad. Als ze ziek worden, zijn de gegevens die nodig zijn om te zien wie mogelijk geïnfecteerd raakt, eenvoudig te volgen. Een voorbeeld van “citizen science” is een collectief inlichtingeninitiatief in het Verenigd Koninkrijk (VK) dat een enorme schat aan gegevens heeft gecreëerd die onderzoekers hebben geholpen te begrijpen wie de super-verspreiders zijn.

Real-time monitoring en informatie

Covid-19 SG, gecreëerd door een coderingsacademie op basis van officiële overheidsgegevens, stelt inwoners van Singapore in staat om elke bekende infectie-geval te zien, de straat waar de persoon woont en werkt, tot welk ziekenhuis ze werden opgenomen, de gemiddelde hersteltijd en de netwerkverbindingen tussen infecties. Ondanks zorgen over mogelijke privacyschendingen, heeft de regering van Singapore het standpunt  aangenomen dat openheid over infecties de beste manier is om mensen te helpen beslissingen te nemen en de angst voor wat er gebeurt te beheersen.

Met deze gegevens die van over de hele wereld beschikbaar zijn, kunnen intelligente algoritmen voor “machine learning” vervolgens trends identificeren die menselijke experts soms kunnen missen, en vervolgens aanbevelingen doen voor professionals om te beoordelen en te valideren. Het proces kan de detectie versnellen in het geval van COVID-19.

Sociale media Info-vergaring

Op de medische faculteit van de Harvard-Universiteit gebruiken onderzoekers door burgers gegenereerde gegevens om de voortgang van de ziekte te volgen. Om dit te doen, vergaren (“minen”)  ze “posts” op sociale media en gebruiken ze natuurlijke taalverwerking om te zoeken naar vermeldingen van ademhalingsproblemen en koorts op locaties waar artsen mogelijke gevallen hadden gemeld. Dit bouwt voort op vondsten die zijn gepubliceerd in een artikel in januari j.l. van het tijdschrift Epidemiology, dat ontdekte dat hotspots van tweets goede indicatoren kunnen zijn van hoe een ziekte zich verspreidt. Het valt nog te bezien hoe effectief deze initiatieven zijn.

Serious Games

Om de ontwikkeling van medicijnen ter bestrijding van het coronavirus te versnellen, roepen onderzoekers van de Universiteit van Washington wetenschappers en het publiek op om een ​​online game te spelen.

De uitdaging is om een ​​eiwit te bouwen dat zou kunnen voorkomen dat het virus menselijke cellen binnendringt. De game staat op Foldit, een 12-jaar oude website die door middel van “ crowdsource” heeft bijgedragen aan belangrijk eiwitonderzoek van meer dan 200.000 geregistreerde spelers wereldwijd.

Open source testkits

Als antwoord op de bezorgdheid over het gebrek aan toegang tot testen voor COVID-19, heeft “Just One Giant Lab” via een subsidie gift van Nesta Collective Intelligence zich ingespannen om een ​​goedkope, snelle coronavirus-test te ontwikkelen die overal ter wereld kan worden gebruikt. Het initiatief houdt in via het “crowdsourcen” van ideeën van doe-het-zelf biologiegemeenschappen, om ontwerpen te verzamelen en te delen, zodat gecertificeerde laboratoria gemakkelijk testkits voor hun gemeenschappen kunnen produceren.

Kennis delen

In een wereldwijde crisis zal het delen van collectieve informatie over het virus een belangrijke factor zijn in ons vermogen om te reageren en nieuwe behandelingen te vinden. Onderzoekers hebben ook nieuwe bevindingen over het gnomische profiel van het virus gedeeld via open source-publicaties en preprint-sites

Deze ervaring creëert een nieuw normaal. Er is een nieuwe norm in het gebruik van technologie in ons dagelijks leven, in ons zakelijk leven, in ons recreatieve leven. Digitale economieën zijn nu een realiteit. Onze leercurve is steil. Hoe kunnen we dit gebruiken voor het wereldwijde gemeenschappelijke goed en het lokale goed?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.